
Stawiaj na równowagę białek i tłuszczów
Czy wiesz, że zwiększona ilość białka roślinnego w diecie może obniżyć ciśnienie krwi? Po części dzieje się tak dlatego, że produkty pochodzenia zwierzęcego, stanowiące źródło białka, zawierają takie składniki jak tłuszcze nasycone. Dla naszego zdrowia ważne jest obniżenie spożycia tłuszczów nasyconych i zwiększenie ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Bilans tłuszczy jest bardziej korzystny w żywności pochodzenia roślinnego.
Dbaj o poziom cholesterolu
Niektóre zdrowe roślinne pokarmy, takie jak orzechy i rośliny strączkowe, dostarczają składników odżywczych, które mogą poprawić poziom cholesterolu i wpływać na stan naczyń krwionośnych. Dlatego nie dziwi fakt, że dieta roślinna wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, takich jak choroba niedokrwienna serca.
Bilansuj wagę ciała i poziomu cukru we krwi
Diety roślinne odgrywają ważną rolę w utrzymaniu kontroli masy ciała i poziomu cukru we krwi. W porównaniu z dietą zawierającą mięso, diety wegetariańskie wiążą się ze zmniejszeniem ryzyka otyłości. Jedną z przyczyn jest fakt, że diety roślinne mają często wysoką zawartość błonnika pokarmowego, który zwiększa masę trawienną i daje uczucie sytości przez dłuższy czas. Ponadto błonnik może spowalniać wchłanianie innych składników odżywczych, takich jak cukier, a tym samym zmniejszać ilość uwalnianej insuliny. Nic więc dziwnego, że ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, jest znacznie niższe u wegetarian.
Zaoszczędź czas!
Korzystanie z naszych produktów, które w większości są wegetariańskie lub wegańskie znacznie zaoszczędzi Twój czas. Czas na robienie zakupów, poszukiwanie przepisów, gotowanie i sprzątanie po przygotowywaniu posiłku, który możesz spędzić relaksując się np. po pracy.
Zastąpienie nawet jednego posiłku dziennie naszym koktajlem, przygotowanym na mleku roślinnym, który zawiera białko roślinne, generuje wyżej wymienione korzyści płynące z diety roślinnej.