Owoce i warzywa dostarczają naturalnych składników roślinnych , które wspomagają nasze zdrowie- a kluczem jest tu różnorodność.

Jeśli nie przepadasz za warzywami, możesz uważać, że zrekompensujesz to sobie , spożywając więcej owoców. To prosty błąd- warzywa i owoce wymieniamy niemal jednym tchem, a ponieważ obie kategorie dotyczą zdrowych pokarmów roślinnych, nasuwa się  naturalny wniosek, że dostarczają organizmowi tych samych  składników odżywczych. I jest to do pewnego stopnia prawda. Witaminę C znajdziesz równie łatwo w jagodach, jak i w brokułach. Zarówno buraki, jak i banany zawierają potas. Ale warzywa i owoce zawierają również ogromny wachlarz fitoskladników odżywczych- naturalnych związków roślinnych, mogących wspomagać dobre zdrowie. Uzyskanie jak najpełniejszego wachlarza fitoskładników jest bardziej prawdopodobne , kiedy spożywamy zarówno warzywa, jak i owoce.

Fitoskładniki odżywcze są odpowiedzialne za kolory i smaki warzyw i owoców. I kiedy dostarczamy tę nieskończoną paletę barw i smaków- a nie tylko źródła witamin i minerałów- zaczniemy również doceniać ich różnorodność.
Na przykład jagody i brokuły  mogą być zbliżone pod względem zawartości witaminy C, jednak ich profile fitoskładników odżywczych różnią się diametralnie. Jagody zawdzięczają swój czerwono-fioletowy kolor związkom zwanym antocyjanami, występującymi powszechniej w owocach niż w warzywach. Natomiast izotiocyjaniny to fitoskładniki odpowiedzialne za charakterystyczny zapach brokułów, kapusty, i kalafiora- tych aromatycznych związków nie znajdziesz jednak w owocach. Inny naturalny barwnik likopen nadaje intensywny czerwony kolor owocom takim jak pomidory ( tak to owoce), różowy grejpfrut i guawa, ale trudno o niego w większości warzyw.

Wiele osób sądzi, że spożywanie warzyw LUB owoców jest równie korzystne jak jedzenie warzyw ORAZ owoców- powyższe przykłady pokazują dlaczego urozmaicona dieta jest tak ważna, jeśli chcemy dostarczyć organizmowi możliwie najwięcej składników odżywczych.

Susan

SUSAN BOWERMAN

Dyplomowana dietetyczka,

Certyfikowana Specjalistka ds. Odżywiania Sportowego,

Konsultantka ds. Odżywiania Herbalife