CZYM SĄ BETA -GLUKANY?

Beta-glukany to błonnik rozpuszczalny, występujący w otrębach owsianych;
aktywny składnik owsa, który pomaga obniżać cholesterol lub utrzymywać go
w normie.*

JAK DZIAŁAJĄ?

W procesie trawienia, po spożyciu otrębów owsianych cząsteczki beta-glukanów
uwalniają się i tworzą żel wiążący cholesterol, co utrudnia jego wchłanianie.
Przechwycenie części krążącego cholesterolu oznacza, że w krwioobiegu
znajduje się go mniej.

CO TEGO DOWODZI?

Badania naukowe wykazały, że beta-glukany z owsa obniżają poziom
cholesterolu i utrzymują go w normie. W 55 międzynarodowych badaniach
dowiedziono pozytywnego wpływu beta-glukanów z owsa na poziom cholesterolu
we krwi**. Dodatkowo, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA)
przedstawił opinie naukowe potwierdzające słuszność oświadczeń dotyczących
korzystnego działania beta-glukanów owsianych, zarówno w kwestii obniżania
cholesterolu i ryzyka chorób serca, jak również utrzymania go w normie.
Opinie EFSA przyczyniły się do autoryzowania przez Komisję Europejską
oświadczeń zdrowotnych dotyczących beta-glukanów owsianych.***

Aby dostarczyć organizmowi zalecane 3 g beta-glukanów owsianych dziennie, musisz codziennie spożywać jedną porcję z poniższych produktów:

w czym Beta glukany

Zjadać codziennie dwie miseczki płatków owsianych, sześć kromek pieczywa pełnoziarnistego
czy dziewięć ciastek owsianych – to może być trudne. Dlatego Herbalife we współpracy z OatWell™
stworzyła nowy produkt Beta heart®, który pomaga obniżać cholesterol lub utrzymywać go w normie*!
Dzięki nowoczesnej technologii i rygorystycznym normom procesu kontroli jakości produkty OatWell™
zawierają 4-5 razy więcej beta-glukanów niż zwykłe otręby owsiane, dostarczając beta-glukanów
owsianych, nierozpuszczalnego błonnika i białka.

* Wykazano, że beta-glukan owsiany obniża poziom cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu to czynnik zwiększający ryzyko zachorowania na chorobę niedokrwienną
serca. Beta-glukany przyczyniają się do utrzymania w normie poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie uzyskuje się przy spożyciu 3 g beta-glukanu z owsa dziennie.
Istnieje wiele czynników ryzyka choroby niedokrwiennej serca; zmiana jednego z nich może wywierać korzystny wpływ lub nie wywierać go.

** EFSA (2010). Biuletyn EFSA, 8(12), 1885. Whitehead et al. (2014). Am J Clin Nutr, 100(6), 1413-1421. Zhu et al. (2015).
Nutr Metab Cardiovasc Dis, 25(8), 714-723.
*** Biuletyny EFSA, 2009;7(9):1254, 2011;9(6):2207, Q-2008-681.