Czy wiesz co wpływa na twój układ odpornościowy? Jak naturalnie wspomagać organizm?
Cytrusy
Owoce cytrusowe takie jak pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, cytryny i limonki są wspaniałym źródłem witaminy C przyczyniającej się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Pamiętaj, że witaminy są najlepiej przyswajalne z naturalnych źródeł, prawdopodobnie dlatego, że np. warzywa i owoce zawierają wiele różnych składników bioaktywnych, których wchłanianie wzajemnie się uzupełnia.
Czosnek
To także sprzymieżeniec odporności, ponieważ wspomaga naturalne mechanizmy chroniące organizm przed bakteriami. Zawiera allicynę, silny fitoskładnik, który pomaga utrzymać naczynia krwionośne w dobrej kondycji. Jesli boisz się nieprzyjemnego zapachu po zjedzeniu czosnku zjedz jabłko!
Imbir
Mający właściwości antyoksydacyjne imbir wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Ze względu na dużą zawartość substancji przeciwzapalnych pomaga przy przeziębieniach, kaszlu, nieżytach gardła i oskrzeli. Obniża także stężenie cholesterolu we krwi. Działa przeciwobrzękowo. Zwiększa koncentrację i wydajność umysłową, bo poprawia ukrwienie mózgu.
Kurkuma
Jej aktywnym składnikiem jest kurkumina, antyoksydant wspomagający prawidłowe trawienie.
Marchewka
Witamina A zawarta w marchewce przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku i układu odpornosciowego. Możesz je jeść na surowo, pieczone lub gotowane!
Polecamy przepis na pyszny koktajl wpływajacy na twoją odporność, który zawiera dużo białka.Spróbuj!